Een epoxy gietvloer: een oersterke basis voor jouw ruimte

In een fabriekshal of magazijn, wordt de vloer vaak zwaar belast. Zo wordt er met grote machines overheen gereden en worden er stellingen op geplaatst waarin veel en met name zware voorraad wordt opgeborgen.

Kortom, een vloer in een industriële omgeving is onderhevig aan een enorm gewicht. En eigenlijk is er maar één soort vloer die geschikt is voor deze mate van belasting; de epoxy gietvloer. Wij leggen jou uiteraard graag uit waarom.

Wat zijn de kenmerken van epoxy gietvloeren?

Een epoxy gietvloer is bij uitstek geschikt voor industriële toepassingen door het belangrijkste kenmerk van deze vloer: de extreme hardheid. Daardoor is deze vloer gewoonweg geschikt voor de wat ‘ruigere’ toepassingen. Naast dit kenmerk, voldoet de epoxy gietvloer onder andere aan de volgende kenmerken:

  • Vloeistofdicht en goed bestand tegen chemicaliën en weekmakers; waardoor het geen kwaad kan als er chemische stoffen op worden gemorst.

  • Een zelf-nivellerende en naadloze vloer, waardoor de vloer goed recht trekt en één strak geheel vormt.

  • Door het strakke oppervlak kan de vloer eenvoudig stofvrij worden gehouden en worden gereinigd.

  • De vloer is extreem slijtvast, pas in de loop der jaren zullen wat gebruikerssporen zichtbaar worden.

  • Slag- & stootvast; een epoxy vloer kan wel tegen een stootje als er bijvoorbeeld een zwaar object op de vloer valt.

  • Duurzame vloer; blijft lang sterk.

  • Kan worden geproduceerd in ontelbaar veel kleuren, veelal in unikleuren.

  • Kan worden afgewerkt met een antisliplaag, waardoor de kans op uitglijden wordt verminderd.

EpoFlow in magazijn | Romar-Voss Floor Systems
Vloercoating aanbrengen | Romar-Voss Floor Systems

Waar kunnen epoxy gietvloeren worden toegepast?

Naast een fabriekshal of magazijn, kent een epoxy gietvloer natuurlijk ook andere toepassingsgebieden. Met name binnen de industrie, maar een epoxy vloer kan ook worden toegepast in een woonhuis. Bijvoorbeeld in de garage. Voor de handigheid hebben we enkele toepassingsgebieden voor jullie op een rijtje gezet, zodat jullie een beter idee hebben bij de veelvoud van toepassingen van deze vloer:

Een epoxy gietvloer in de autogarage of werkplaats

In een autogarage of een bijbehorende werkplaats is de vloer vaak onderhevig aan diverse chemicaliën en vloeistoffen. Denk bijvoorbeeld aan gelekte brandstoffen, oliën, vocht, strooizout of weekmakers die voorkomen in rubberen autobanden. Ook al wordt een vloer grondig schoon gemaakt, deze stoffen dienen geen blijvende schade aan de vloer aan te richten. Met een epoxy vloer voorkom je deze schade.

Denk daarnaast ook eens aan het zware gereedschap dat er regelmatig door automonteurs wordt gebruikt. En ik kan me voorstellen dat er af en toe wat gereedschap op de grond valt. Met een epoxy vloer hoeven de monteurs zich echter geen zorgen te maken dat dit gaten, scheuren of andere beschadigingen in de vloer oplevert.

Een epoxy gietvloer in een magazijn of fabriekshal

Een vloer in een magazijn of fabriekshal wordt vaak intensief gebruikt. Functionaliteit van de vloer is bij deze toepassing is dan ook veel belangrijker dan de uitstraling van de vloer. Een fabrieksvloer of vloer in een magazijn moet voldoen aan de wettelijke eisen die gelden voor de opslag van goederen. Met een epoxy gietvloer weet je zeker dat je aan die eisen voldoet.

Er is namelijk geen hardere vloer dan een industriële epoxyvloer. De kans is groot dat er in deze ruimtes dagelijks heftrucks, palletwagens of andere zware machines overheen rijden. Daarnaast staan er vele kilo’s voorraad opgeslagen in een magazijn. Onder al die belasting moet de vloer uiteraard niet bezwijken. Een epoxy gietvloer is dan ook geschikt voor middel- tot zwaarbelaste bedrijfsvloeren.

Een fabrieksvloer is vaak maatwerk, omdat elke industrie zijn eigen gebruikerseisen heeft. Bij een epoxy vloer kun je kiezen voor een specifieke afwerking, zoals een antisliplaag of instrooien met gekleurde vlokken, waardoor de vloer op elk project kan worden afgestemd.

Een epoxy gietvloer in de levensmiddelenindustrie

Als we het hebben over een vloer die ook moet voldoen aan strenge eisen, dan zijn het vloeren die worden toegepast in de levensmiddelenindustrie. Niet zo gek natuurlijk, aangezien we het over ruimtes hebben waar ons voedsel wordt verwerkt. Dergelijke vloeren worden gekeurd op basis van de HACCP-richtlijnen, die zijn opgesteld om de veiligheid en hygiëne van onze levensmiddelen te kunnen waarborgen.

Om aan deze richtlijnen te kunnen voldoen, dient de vloer onder andere hygiënisch, veilig, vloeistofdicht en eenvoudig te reinigen zijn. Allemaal eisen waaraan een epoxy gietvloer probleemloos voldoet, waardoor deze goed geschikt is om toe te passen in de levensmiddelenindustrie. Een ander voordeel van deze vloer is dat deze naadloos is, waardoor bacteriën en schimmels geen kans krijgen om zich te ontwikkelen in deze ruimtes.

Een epoxy gietvloer voor jouw garage aan huis

Als we kijken welk soort gietvloer geschikt is om aan te brengen in een woonhuis, dan wordt hier meestal gekozen voor een polyurethaan (PU) gietvloer. Voor de garage wordt meestal echter een epoxy gietvloer geadviseerd. Een garagevloer moet namelijk tegen een stootje kunnen en vochtdicht zijn, maar tegelijk ook aansluiten op de vloeren in de andere ruimten van het huis.

De eigenschappen van een epoxy gietvloer of een epoxy vloercoating sluiten hier naadloos op aan (letterlijk en figuurlijk), kies vervolgens de kleur van je voorkeur, zodat je zeker weet dat de vloeren in jouw huis volledig op elkaar zijn afgestemd. Een ideale combinatie van epoxy en PU in huis, zorgen voor een sterke basis om te wonen.

De kosten van een epoxy gietvloer

Als je voor jouw toepassing een epoxy gietvloer wilt laten gieten, wil je vooraf uiteraard graag weten wat deze vloer je zal gaan kosten. Het blijft lastig om een inschatting te maken van de exacte gietvloer prijzen. Het kostenplaatje is onder andere afhankelijk van het aantal vierkante meters vloeroppervlakte, de specifieke toepassing van de ruimte, de mate van belasting, de staat van de ondergrond, maar ook van het bedrijf dat je de vloer laat leggen.

Voor een vrijblijvende prijsopgave van deze vloer, neem dan contact op met een industriële vloerenlegger. Hij vertelt jou alle ins en outs over epoxy gietvloeren en kan op basis van jouw specifieke aanvraag een meer gerichte prijs samenstellen. Wij brengen jou graag in contact met een professional bij jou in de buurt.

Wil je een epoxy gietvloer kopen?

In ons assortiment zitten volop producten om een kwalitatief sterke epoxy gietvloer te laten leggen. Ga voor jezelf goed na aan welke eisen de vloer moet voldoen, zodat je de ruimte optimaal kunt benutten. Uiteindelijk hoef je dan alleen nog de juiste kleur te kiezen, een fijne samenwerkingspartner uit te zoeken die voor jou de vloer gaat leggen en je kunt er weer jaren tegenaan met een oersterke vloer!

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies!

Romar-Voss Floor Systems

Verkoop binnendienst

+31 (0)475 49 10 19

Artikel is geplaatst in: Industrievloeren | Floor