Een vloer die voldoet aan de HACCP richtlijnen

Hygiëne is key! In de levensmiddelenindustrie worden strenge eisen gesteld aan de vloer. Logisch als je je bedenkt dat hier al het voedsel dat je eet of drinkt wordt verwerkt. Het is wel een fijne gedachte als dit zo hygiënisch mogelijk gebeurd. De ruimte is hierbij een van de bepalende factoren, en dan met name de vloer. Die moet eenvoudig schoon te houden zijn, absoluut geen scheuren of kieren bevatten en zijn voorzien van een bepaalde mate van antislip, zodat niemand uitglijdt tijdens het werk. Maar welk vloersysteem is dan het meest geschikt?

Wat is HACCP?

HACCP is een afkorting die staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Dit voedselveiligheidssysteem is opgezet om ervoor te zorgen dat bedrijven en instellingen die voedsel bereiden, verwerken of verkopen, werken op een veilige en verantwoorde manier. Doel is om alle onderdelen die tijdens het proces van het voedselbereidingsproces een risico vormen uit te sluiten, te voorkomen of te reduceren. Het HACCP systeem gaat uit van zeven basisprincipes:

  • Inventariseer alle potentiële gevaren en wijs de reële gevaren aan.

  • Ga na welke maatregelen er nodig zijn om het gevaar te beheersen en stel de kritische beheerspunten (CCP's) vast.

  • Geef per CCP de kritische grenzen aan.

  • Stel vast hoe de CCP’s worden bewaakt.

  • Leg de correctieve acties vast per CCP.

  • Pas verificatie toe.

  • Houd documentatie en registraties bij. 

Het komt dus nogal nauw als het op de basisprincipes van de HACCP richtlijnen aankomt.

Scheuren en kieren NO GO bij een HACCP vloer

Als we specifiek inzoomen op een vloer die wordt toegepast binnen de levensmiddelenindustrie, dan dient deze hygiënisch, vloeistofdicht, hittebestendig en eenvoudig te reinigen zijn. Bacteriën moeten buiten de deur worden houden en de medewerker moet kunnen werken in veilige omstandigheden.

Het type vloer, maar daarnaast ook het feit of de vloer op de juiste manier wordt gelegd, zijn bepalend of de vloer voldoet aan de gestelde HACCP-richtlijnen. Laat dit werk dus aan een professionele vloerenlegger over. Hij weet bijvoorbeeld ook hoeveel afschot een vloer in een professionele keuken moet bevatten. Scheuren, kieren en dilataties zijn een ‘NO GO’ binnen de HACCP richtlijnen. Logisch, aangezien beschadigingen in de vloer extreem gevoelig zijn voor bacterievorming.

Een epoxy vloersysteem is de juiste keuze

Het meest geschikte vloersysteem dat voldoet aan de HACCP richtlijnen, is een epoxy vloersysteem. Afhankelijk van de toepassing kan worden gekozen voor een coatingvloer, epoxy gietvloer of troffelvloer. Deze systemen zijn toepasbaar in o.a. bereidings- en verwerkingsruimten, bakkerijen, verpakkingsruimten en ruimtes die worden ingezet als koel- en diepvriescel. Deze epoxy systemen zijn sterk, kunnen eenvoudig worden schoongemaakt én schoongehouden, zijn strak en naadloos (indien gewenst, zelfs tot en met de plint), zijn bestand tegen extreem hoge of lage temperaturen en kunnen met een antisliplaag worden afgewerkt.

Er valt nog veel meer uit te leggen over een vloer die moet voldoen aan de HACCP richtlijnen. Onze vloerspecialisten vertellen daar uiteraard graag meer over. Benieuwd? Bekijk de geschikte vloersystemen voor de horeca en levensmiddelenindustrie, of neem contact met ons op en je hoort alle ins en outs!

Artikel is geplaatst in: Industrievloeren | Floor