Alles wat je moet weten over HACCP vloeren

Aan bedrijven, ondernemers en andere instellingen die actief zijn binnen de voedselverwerkingsindustrie worden strenge eisen gesteld. De ruimtes waarin ze werkzaam zijn, worden getoetst volgens de HACCP-richtlijnen. Deze richtlijnen zijn opgesteld om de veiligheid en hygiëne van levensmiddelen te waarborgen. Ook de vloeren dienen te voldoen aan de richtlijnen. Het zijn belangrijke richtlijnen die nauw samenhangen met het waarborgen van de gezondheid van de consument.

Wat is een HACCP vloer?

HACCP is een afkorting die staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is een wereldwijde risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Een vloer die voldoet aan de HACCP-richtlijnen, is een vloersysteem dat zo is gemonteerd dat het eraan bijdraagt dat bedrijven die werken met levensmiddelen, dit op een hygiënische en verantwoorde manier kunnen doen.

Een HACCP-vloer is dus geen specifiek type vloer, maar een richtlijn waaraan een vloer in deze industrie moet voldoen. Dit heeft niet alleen met het soort vloer te maken, maar ook met de manier waarop het vloersysteem wordt aangebracht. HACCP vloeren zijn vereist in bijvoorbeeld restaurantkeukens, bakkerijen en slagerijen. In principe overal waar wordt gewerkt met levensmiddelen.     

Waar moet een HACCP vloer aan voldoen?

Een vloer mag pas een HACCP-vloer worden genoemd, als deze aan bepaalde eisen voldoet, deze vloer leg je niet ‘zomaar’. We hebben de belangrijkste richtlijnen even voor je onder elkaar gezet.

  • Een HACCP vloer moet gemakkelijk schoon te maken zijn. Hygiëne is uiteraard cruciaal als het gaat om bedrijven die met levensmiddelen werken. Daarom zie je binnen de HACCP-richtlijnen vaak naadloze vloersystemen.

  • De vloer moet vloeistofdicht zijn, gemorste vloeistoffen mogen niet doordringen tot de ondergrond.

  • Een HACCP vloer mag niet glad zijn. Is dat wel het geval, dan loop je het risico op uitglijpartijen. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen in o.a. keukens, waar wordt gewerkt met vloeistoffen, scherpe voorwerpen en grote machines. Een goede HACCP-vloer beperkt de risico’s door een kwalitatief sterke antisliplaag. 

  • De vloer moet slag- en slijtvast zijn. De vloer mag niet beschadigen als er bijvoorbeeld serviesgoed op de grond kapot valt. Mocht de vloer toch beschadigen, dan kunnen zich in deze scheuren schimmels of bacteriën gaan vestigen. Uitgangspunt is om dit risico tot een minimum te beperken.

Een HACCP vloer voor de bakkerij

In een bakkerij wordt een vloer zwaar belast door onder andere het gebruik van machines en hete ovens. Er worden dagelijks honderden, danwel duizenden broden, taarten en gebakjes gebakken, dus je kunt je voorstellen dat er wel eens wordt geknoeid. Het is daarom des te belangrijk dat de vloer vloeistofdicht is. Zo kun je het gemorste deeg of de vloeistoffen eenvoudig oppoetsen. Een antisliplaag is dan ook geen overbodige luxe, zodat je zeker weet dat de bakkers kunnen werken in een veilige omgeving en niet met hun neus in de slagroom vallen 😊.

Een HACCP vloer in de keuken

In een (horeca)keuken wordt veel gekookt, gebakken, voorbereid, afgewassen en gelopen. In de spitsuren tijdens de lunch of het diner, is het vaak rennen geblazen in en rondom de keuken. Daarom is een antislip vloer een must!

Daarnaast moet een keukenvloer naadloos, slijtvast en makkelijk schoon te maken zijn. Zo voorkom je kieren en scheuren waar bacteriën zich kunnen ontwikkelen. Zo kun je jezelf er in elk geval van garanderen dat in jouw keuken kwaliteit voorop staat!

Verschillende toepassingen van HACCP vloeren

Er zijn meerdere systemen die toepasbaar zijn binnen de HACCP-richtlijnen voor bijvoorbeeld keukens of bakkerijen. Met een naadloze epoxy gietvloer, troffelvloer of instrooivloer kies je voor een vloer die eenvoudig kan worden schoongehouden en waarop bacteriën zich niet tot nauwelijks kunnen hechten.

Bij Romar-Voss Floor Systems beschikken we over diverse geschikte vloersystemen die kunnen voldoen aan de HACCP-richtlijnen (mits ze op de juiste manier worden aangebracht). Bekijk hier de beschikbare vloersystemen uit onze collectie die geschikt kunnen zijn als HACCP-vloer.

Heb je een geschikte HACCP-vloer op het oog?

Heb jij voorkeur voor een bepaalde vloer? Leuk! Laat het ons weten en we voorzien je graag van alle informatie over dit vloersysteem en brengen je in contact met een kundige vloerverwerker bij jou in de buurt. Je kunt hiervoor vrijblijvend terecht bij onze technisch specialisten.

Guido Eggels

Manager Floor Systems

+31 (0)6 22 93 60 69

Jim Schouwink

Technical Sales Manager

+31 (0)6 57 02 90 99