Onderhoudsadvies voor gietvloeren

Een gietvloer staat met name bekend vanwege haar comfortabele eigenschappen. Een gietvloer is een prachtige vloer, voelt heerlijk aan en is volledig naadloos. Een ander belangrijk kenmerk van een gietvloer is dat het een vloer is die eenvoudig is schoon te maken.

Maar welk onderhoud heeft een gietvloer dan eigenlijk nodig om optimaal te kunnen genieten van deze vloer? Dat leggen wij graag aan je uit!

Onderhoud van een PU gietvloer

Een PU gietvloer, ofwel een polyurethaan gietvloer, zien we vaak terug in woonhuizen of kantoren. Als je een gietvloer in jouw woon- of werkruimte hebt, dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten en tegelijk ook profiteren van het comfort dat de vloer biedt.

Het is belangrijk om je vloer dan op een goede manier in stand te houden. Ons advies is om de vloer minimaal een keer per week te dweilen met lauwwarm water en hier periodiek (bijvoorbeeld één keer per maand) een gietvloerreiniger aan toe te voegen. 

Daarnaast raden we aan om regelmatig te stofzuigen met een zachte borstel. Op deze manier wordt de vloer schoongehouden van zand en vuil. Af en toe even met een Swiffer over de vloer werkt ook goed om vuil te verwijderen.

Al het zand en vuil dat op de vloer ligt, kan in de vloer worden gelopen en krasjes veroorzaken. Door te stofzuigen of met een Swiffer de vloer regelmatig schoon te maken, wordt het risico op krasjes een stuk kleiner. 

Een andere manier om het risico op krasjes te verminderen, is het aanschaffen van een goede schoonloopmat. Vaak wordt hier bij het leggen van een gietvloer al rekening mee gehouden en wordt een schoonloopmat bij de deuren ingemeten in de gietvloer. Is dit niet het geval, zorg dan voor een goede schoonloopmat (zonder weekmakers), waardoor het grootste deel van het zand, steentjes en vuil al bij de deuropening achterblijft.

Als er vocht op de vloer wordt gemorst, door bijvoorbeeld een omgevallen kop thee of koffie, kan dit geen kwaad. Het is wel belangrijk om vocht zo snel mogelijk van de vloer te verwijderen. Door de laklaag wordt de gietvloer beschermd en heeft vocht niet direct nare gevolgen voor de vloer. 

Voor het reinigen van een epoxy gietvloer geldt eigenlijk hetzelfde advies als voor het onderhouden van een PU gietvloer. Bij elke vloer is het belangrijk om deze regelmatig schoon te houden door te stofzuigen en te reinigen met water. 

Een gietvloer schoonmaken met azijn? 

Schoonmaakazijn is een veelvoorkomend poetsmiddel in de kasten van een gemiddeld Nederlands huishouden. Wij adviseren echter om dit niet te gebruiken voor het reinigen van een gietvloer. Op het eerste gezicht lijkt het alsof dit een schoon resultaat oplevert, maar op termijn kan dit doffe plekken in de gietvloer opleveren. Dat is uiteraard zonde.

Optimaal genieten van een mooie gietvloer

Kort samengevat adviseren wij het volgende voor het optimale woongenot:

  • Reinig een gietvloer met een stofzuiger

  • Gebruik af en toe een dweil met lauwwarm water

  • Voeg hier periodiek een gietvloerreiniger aan toe

  • Leg schoonloopmatten bij de entreedeuren

  • Verwijder gemorst vocht zo snel mogelijk van de vloer

Trouwens, nog een tip van flip: als je beschermviltjes aanbrengt onder meubels, tafels en stoelen, dan voorkom je ook dat er krassen ontstaan in de vloer. Daarvoor adviseren we beschermviltjes van 'Scratch no more' of van 'Floorfriendly' die in ontelbaar veel variaties verkrijgbaar zijn.

Dan weet je zeker dat je optimaal kunt genieten van een gietvloer die lang mooi blijft 😊!

Wil jij ook een gietvloer?

Overweeg je nu om een gietvloer in jouw huis te laten leggen? Dan horen wij dat graag! Wij brengen je uiteraard in contact met de beste vloerspecialist bij jou in de buurt. Hoe? Je hoeft alleen maar vrijblijvend dit formulier in te vullen, vervolgens brengen wij jou in contact met een vloerspecialist.

Artikel is geplaatst in: Gietvloer | Gietvloerspecialist